Roc Garcia - 29 d'abril de 2011

Després de la xerrada que el senyor Ramón Carreter va fer sobre en Roc Garcia, els alumnes de 6è en vam fer una breu biografia. Heus ací tot el que vam aprendre sobre aquest home que tant va fer pel nostre poble, Balsareny.

ROC GARCIA DE LA ENZINA

Va néixer a Vega de Valdetronco (Valladolid) l'any 1737.

Va anar a viure a Vic acompanyant al bisbe i es va fer sacerdot l'any 1761. Més endavant va anar a Gombrèn (Ripollès) per ser-ne el rector durant 21 anys. El 1775, amb 38 anys, va arribar a Balsareny on s'hi va construir una casa. Aquesta estava situada davant de l'església. Tenia coneixements d'arquitectura, poesia i enginyeria. També era considerat inventor i home de pau perquè, sempre que podia, intentava solucionar els problemes de la gent del poble.
Parlava tres llengües (català, castellà i llatí).

Cal destacar l'invent de la cantimplora, que consistia en un tub de llauna en forma de U que servia per treure aigua de la síquia sense fer-hi forats. També va dissenyar la rectoria on vivia i el pont del riu Llobregat, on hi havia un poema escrit per ell que va dedicar a la Verge Maria dels Dolors, al seu patró St. Roc i a St. Joan Baptista.

Va morir a Balsareny el 1807.

Comentaris

Entrades populars